Bilboteket

- YRKET -

BILBO LANTTO
(uppdaterad maj 2012)

Frilansande TV-producent, Bildingenjör, Ljussättare, Redigerare och TV-fotograf, (ENG, EFP och studio) åt SVT, UR, TV3, TV4, TV5, TV8 och (direkt eller indirekt) de flesta stora och medelstora produktionsbolag. Fuskar även som bildproducent och lärare i tv-produktion.


Ingen bild får kopieras enligt 
upphovsrättslagen

Plåtad 1998 av Bengt Norman.
(alla bilder är plåtade av mig om inget annat anges)

Bilbo Lantto

Plåtad 15 Maj 2012 av ljudtekniker Nic Jones.
Vid ett jobb åt tyska TV-kanalen Deutsche Welle
angående ABBAs studio som nu heter Atlantisstudion.


Jag har sedan våren 1992 arbetat på Sveriges Television, först som kameraassistent i ungefär ett halvår innan jag fick ta steget upp och börja "fösa" studiokamera. Man börjar med de lättaste produktionerna som är nyheterna Aktuellt, ABC och Rapport. Det är en mycket bra skola för studiofotografer att börja med direktsända nyheter. Först lär man sig att lyssna i 4-tråden på scriptan och bildproducenten på vad som gäller mig av allt som gapas och skriks. Sedan lär man sig att sluta att lyssna på allt annat som inte berör en. Det tar någon vecka att bli varm i kläderna.
Med tiden får man prova mer och mer avancerade produktioner, för mig tog det ett år innan jag jobbat på de flesta typer av tv-produktion, något som då betecknades som kort tid på SVT.

Bing pult

Bing pult

De första åren var jag trogen SVT, mest i studion, men även några EFP jobb (beta SP) ute i verkligheten. Hösten 94 tog jag de första jobben utanför SVT, först åt UR, sedan åt TV4 (vintern 95). Våren 95 började jag med ENG foto åt Aktuellt, ABC och Rapport. Första studioljussättningarna och bingeriet började jag med 96.

URBörjade titta i gamla planeringskalendrar för att få ihop en liten meritlista (skrytlista) med roliga jobb jag gjort under åren jag jobbat med TV. Men givetvis kommer en lista med namn på produktioner inte vara rättvisande. Exempelvis så kan en dags reportage med Aktuellt eller Rapport vara lika krävande, varierande, händelserik och meriterande som till exempel en månads produktion av en tvålopera som Skilda världar. Och hur många små besynnerliga men oftast väldigt roliga och lärorika program av vitt skilda slag har man inte gjort åt UR Akademin.

Reportagefoto

Plåtad av Peo Lantto


Reportagen med Evenemangs Lilla magasinet har ofta varit en inblick i små "puttenutt" världar som man inte trodde fanns. Intressant var det också när jag under några veckors tid plåtade en stor del av reportagen till Kugens 50 års dag. Många av reportagen var om de födelsedagspresenter kungen skulle få.

SVT

SVT 1992


En produktion som är bland det mest obegripliga som sänts var "Det ringer på dörren" som var en blandning av drama och dolda kameran inspelning. Inte ens vi som hade varit med och plåtat den förstod vad den egentligen handlade om när den sedan sändes, men vi hade himla roligt under den månaden vi spelade in.

Gospell

UR Feb99

Hur många nöjesproduktioner som ibland är ett enda "turbotrams", ibland bara tråkiga, har man varit med om? Vissa program hoppar man in i tillfälligt, andra gör man hela serier, kanske i flera år. Givetvis kräver alla tv produktioner sin kompetens för att det ska fungera. Många nöjesproduktioner kan vara snygga och roliga att jobba med, men jag skulle aldrig sätta mig ner och titta på eländet.

Ett program som jag var med och plåtade ett par avsnitt av som jag ofta skryter med var Nile city. Det är också den svåraste dramaproduktion jag någonsin gjort. Gissa hur svårt det är att med full koncentration och med största noggrannhet plåta Robert Gustavsson i full karriär som brandchefen Greger utan att garva ihjäl sig. Det var ingen lek.

Stig

Aktuellt 1994

De olika typerna av studioproduktion är:

Nyhets produktion:
ex. Rapport, Aktuellt. Programledare som sitter (el. står) och tittar in i kameran och läser en text. (jobbmässigt ytterst tråkigt). Det här är mera ett jobb som går ut på att vakta kameran så ingen kommer och knycker den. Jag själv har sedan våren 95 vägrat ta dessa jobb på SVT, om jag skulle ta det igen ska jag ha ruskigt bra betalt.

SVT

SVT 1992

Debatt och prat produktion:
ex. 8-dagar, Speciellt, Ekdal mm. Syftet med denna typ av program är lyssna på vad någon har att säga. Kan också beskrivas som bildsatt radio. Jobbmässigt kan man tro att det bara är att plåta den som babblar. Och det är det också. Men svårigheten kan vara att förutse vem som gör plötsliga inlägg (i ex. Speciellt). Det vad vanligt folk som inte varit i en TV studio kan ha svårt att begripa är att alla förflyttningar och bildbyten tar tid. Varje sekund av fördröjning av en bild (på den som plötsligt börja prata) känns som en halv evighet. Nu är det inte bara vanligt folk som inte känner till detta, det är inte brist på sk. bildproducenter, scriptor, redaktörer, reportrar, programledare som inte heller har en susning om vad vi tv-fotografer egentligen jobbar med på studiogolvet. (vissa kan ha jobbat i 30 år utan att ha en aning). Det finns de (ex. reportrar) som tror att det är lättare att bli en bra studiofotograf än en bra reporterfotograf (dvs. de har inte en susning).

Fläkt

Fläkt

Nöjes produktioner:
Lek, spel och trams. Det är sällan jag frivilligt sätter mig ner och tittar på dessa produktioner, möjligen i studiesyfte. Jobbmässigt skiljer sig varje ny produktion, ibland riktigt roligt, oftast ett enda långt trälande. Det jag retar mig mest på i nöjesproduktioner är vissa redaktionsfolk som inbillar sig att de är väldigt viktiga människor. Att de har monopol på kunskap. Exempelvis att de har automatiskt fått bildsinne och kan stå och förklara för mig och mina kollegor hur en ”bra” bild ser ut. (fast de kanske bara är praktikanter på redaktionen). En kompetent redaktionsmedlem producent, redaktör, programledare, assistent mm. överlåter bildarbetet till fotografer och bildproducenter, ljusarbetet till ljussättaren, ljud till ljudteknikern osv. osv. Tyvärr har vissa nöjesredaktioner aldrig begripit detta. Förklaringen kan vara att dessa redaktioner består av folk som blivit ”anställda på krogen” dvs. känner rätt chef eller person som kan mygla in dem i redaktionen. Eller blivit över från någon annan redaktion.

Onkel Vanja

Onkel Vanja

Drama produktioner:
Här finns det mest kompetenta yrkesfolket. Det ställs högsta krav på kvalitet. Jobbet går ut på att skapa känslor i bild och ljud. (till skillnad från dokumentär och nyheter som fångar känslor). Detta jobb är givetvis svårast och därmed roligast.
(finns mycket att skriva, när jag har tid)

Lasse

Lasse

Fler borde upptäcka radions P1.
(Om fler gjorde de, skulle jag som TV fotograf troligtvis vara arbetslös, men vad spelar det för roll om hundra år.)


Diverse meriter:
SVT(sedan1992) AKTUELLT, RAPPORT, ABC, Nile city, Tjocka släkten, Det kommer mera, Onkel Vanja, Speciellt, Mosaik, Synk (Växjö), Biobiten (Växjö), Kullervo (konsert Berwaldhallen), Mycke nöje, Söndagsöppet, Åtta dagar, Lotto, Filmkrönikan, Konsert Cirkus Saalonen, Albyl, Lilla magasinet, Jeopardy (för tv4), Hemma, Evenemang, Svensson/Svensson, Striptease, Allsång på Skansen, Ingesson, Medix, Melander och Co, Sjukan, Anna Holt polis, Testbild, På ren svenska, Kungen 50 bast, mm. UR (sedan1994)(många produktioner är för TV3, Kanal5) UR Akademin, Lilla löpsedeln, Klick, Mänskligt, Offside, Adam, Svea rike, Filmen 100år, Film i framtiden, Världens ekonomi, Företag och marknad, Nu, Nu vet jag, Nu special, Europa, Måndagsklubben, Hållbart, Kroppen, Moderna tider, Alla möjliga jobb, Småhjältar, Nyckelhålet, Rocky, Bruno, Falska förbindelser, Komikerklubben, Kulturen i världen, IT för skräckslagna, Skolakuten, Värsta bästa vänner, Barns rättigheter, McDonalds, Stop, 5an Sport, Spårlöst försvunnen, Fråga Olle, mm. TV4 (sedan1995) Nyheterna, Gladiatorer, Svart eller vitt, Våra böcker, Sant eller sanslöst, Stora pengar, Maj Fant, Kalla fakta, Ögonblick, Tipsbingo, SOS, Tittarnas tv, Fredsgala Nordiska museet, Cluedo, Lag och moral, Stina möter, Luuk, Tipslördag, Ekdal, Fröken Sverige, Hockey kväll, Dopping, Sofipropp, Rallyplaneten, Sofias blandning, Grammis, Knäppa klipp, Emmas hus, Efter 7, Gomorr, Tipslördag, Nyhetsmorgon, Sundgren och Wiklund, Parlamentet, mm. Övrigt (som inte varit bokad av SVT, UR, TV4) Det ringer på dörren (för kanal5) , Globen 10år, Gardell, Electrik banana band, Täby galopp, TV8 ekonominyheter, Boxning, Skidor, Rally (Filmnet, Canal+), Skilda världar (för tv4), Röda korset, Toner för miljoner (för tv4), Studio54, skolexpo, Fritidsresor, Basket, Fotboll, Hockey, Plus diverse barnprogram, sport, trailers, casting, programledartester, provprogram, valvakor, minnesgudstjänster, årskrönikor och en massa annat som jag gudskelov lyckats förtränga.

Diverse Jobb foton


wgrpztv

ZTV våren04

Tipsbingo våren02

Tipsbingo

Big Brother våren02

Big Brother

Sandviks bolagsstämma 02

Sandviks bolagsstämma

SVT sommarn02

SVT

TV3 Väder Våren02

TV3

Ortmark våren02

O som i Ortmark


O som i Ortmark

Lotto

Lotto

Radio

Radio Talkshow

Svenska Spel

Svenska Spel

SVT

SVT

UR

UR

UR

UR

UR

UR

UR

URÄr medlem i:
TVF (TV-Fotografernas Förening)
PFK (Pressfotografernas Klubb)
OFF (Oberoende Filmares Förbund)


Är det något du undrar över?
Maila mig på:

bilboteket@hotmail.com

(Har telenr 070-7655297 men svarar inte på för mig okända nummer)

Bilboteket